Pralesní škola a školka Sachawa: Jak jsme zahájili školní rok 2023

Zahájení školního roku

Děti i učitelé zahájili školní rok speciálním rituálem – ceremoniálním aplikováním výluhu z tabákových listů do očí. Tato tradiční indiánská praxe slouží k uzemnění, uklidnění mysli a zvýšení celkové koncentrace. Tabák je považován za posvátnou rostlinu, která se používá při speciálních příležitostech a slouží k očištění těla, ducha a mysli.

Sázení zázvoru

Děti se tradičně učily o léčivých rostlinách, jejich účincích a způsobech, jak pečovat o konkrétní druhy rostlin od jejich zasazení až po jejich sklizeň. Nové dovednosti si prakticky vyzkoušely při sázení pralesního zázvoru, který je několikanásobně silnější než ten, který běžně najdeme v supermarketech, a hraje tak nezastupitelnou roli při léčení různých zdravotních problémů a celkové regeneraci organismu.

 

Učení o léčivých rostlinách

Sisa, jedna ze sester Agustina, učí děti v škole Sachawa o důležitých léčivých rostlinách pralesa, které jsou nezbytné k léčbě různých druhů potíží, jako jsou horečka, chřipka, průjem, revmatismus, různé typy poranění, či dokonce kousnutí hadem nebo zlomeniny. Vždy zdůrazňuje důležitost respektu při používání léčivých rostlin a vyzývá děti, aby si před odtržením rostliny vyžádaly povolení. Naposledy se děti učily o léčivých rostlinách, jakými jsou pralesní kopřiva, citrón, mururé, kojojó, arból de tortuga a kakao.
Sisa vysvětluje, jak se prostredníctvím téhle léčivé rostliny ošetřuje vykloubení.
Sisa vysvětluje, jak se prostřednictvím léčivé rostliny ošetřuje vykloubení.
Děti s nadšením sdílí své znalosti o léčebném využití citrónu.
Děti s nadšením sdílí své znalosti o léčebném využití citrónu.
Děti s úžasem poslouchají o tom, jak se dá přírodní cestou ošetřit kousnutí hadem.
Děti s úžasem poslouchají o tom, jak se dá přírodní cestou ošetřit kousnutí hadem.
Sisa ukazuje dětem rostliny, které se používají na léčivé koupele posilující tělo i ducha.
Sisa dětem vysvětluje, jak se přírodní cestou posílit a regenerovat celý organismus.
Sisa dětem vysvětluje, jak se přírodní cestou posílit a regenerovat celý organismus.

 

Příprava léčivého energizujícího nápoje chicha de chonta

Ukázali jsme si také, jak připravovat chicha de chonta (lat. Bactris gasipaes), indiánský fermentovaný nápoj z plodů palmy, který indiáni s velkým potěšením tradičně konzumují během oslav. Tento nápoj dodává hodně energie, obsahuje velké množství kalorií, minerálů, vitamínů, tuků a esenciálních aminokyselin. Při přípravě podle tradice nesmí padnout ani kousíček na zem, a to i včetně slupek, protože by to mohlo nápoj zkazit. Pro děti je to také skvělá příležitost naučit se umění soustředění.

 

Rozvoj pralesní školy Sachawa

Pralesní škola a školka Sachawa se postupně rozšiřuje ve své odbornosti, a děti se zde učí také tradiční školní předměty, jako jsou biologie, matematika, angličtina, výtvarná výchova a tělesná výchova.