Cesta Pralesa na festivale Colours of Ostrava

Tento rok jsme měli tu čest účastnit se festivalu Colours of Ostrava, který jsme si nesmírně užili. Seznámili jsme se s mnoha novými přáteli, kteří s námi sdílí lásku k pralesu, a byli jsme velmi mile překvapeni tím, kolik lidí rozumí jak důležité je ochraňovat prales a zachovat moudrost jeho domorodých obyvatel.

Naším hlavním záměrem účasti na tomto festivalu bylo podpořit indiánskou školu a školku Sachawa, kterou jsme založili pro děti v pralese, aby si tak uschovali svou bohatou tradici a mohli předávat indiánskou moudrost budoucím generacím. V budoucnu má Sachawa také za cíl propojovat indiány s obyvateli Česka, Slovenska a dalších zemí, abychom si tak vzájemně mohli vyměňovat naše moudrosti a dovednosti. Rovněž jsme vyprávěli o dětech, které školu navštěvují, a představili jsme jejich příběhy prostřednictvím fotografií. Mluvili jsme také o současných výzvách, kterým prales a jeho obyvatelé čelí, a zdůraznili jsme důležitost vzdělávání nových generací domorodých dětí tak, aby nezapomněly na svůj původ. Ukázali jsme také lidem, jak mohou podporovat prales a kulturní bohatství jeho obyvatel, i když nemají možnost vycestovat přímo do pralesa.

Návštěvníkům jsme na festivalu umožnili zažít indiánskou tradici přímo na místě a to prostřednictvím každodenního pití léčivého čaje Wayusa. Díky účinkům Wayusy, která nás spojuje s okolitým prostředím a zároveň nám pomáhá vyjádřit to, co cítíme uvnitř, se na tvářích příchozích často objevovaly přátelské úsměvy, a návštěvnost naší čajovny byla opravdu vysoká. Podařilo se nám uvařit přibližně 300 litrů této léčivé medicíny a strávili jsme dlouhé hodiny diskuzemi o pralese a dalších tématech, která zajímala naše návštěvníky.

Na festivalu jsme také předvedli tradiční indiánská řemesla a návštěvníci si dokonce sami mohli vytvořit amulety, zatímco Agustin spolu s jeho rodinou vysvětloval význam indiánské symboliky. Atmosféru tvořily nádherné obrazy z Amazonie od umělkyně Martiny Slavíkové (Shakti), lahodné produkty z pralesa, vykuřovadla a různé druhy přírodní medicíny přivezené přímo z Ekvádoru.

Tato čtyřdenní a příjemně náročná spolupráce celého týmu nám otevřela nové možnosti pro podporu našich projektů, přinesla nám také finanční dary ve výši 116 000 Kč. Celá částka bude použita k dalším krokům v podpoře a legalizaci pralesní školy a školky Sachawa.

Tímto bychom rádi poděkovali pořadatelům festivalu Colours of Ostrava za pozvání na tento nádherný festival a za skvělou organizaci. Z celého srdce děkujeme i všem návštěvníkům a okolním stánkařům za jejich pravidelnou účast na našich čajových ceremoniích s Wayusou.

V nadcházejícím roce máme v plánu se s naším skvělým týmem opět s radostí zúčastnit více přátelských festivalů, jako je právě Colours of Ostrava.

Níže v galerii vám přinášíme záznam z vyprávění Agustina o tradičním způsobu indiánského vzdělávání, které děti opětovně propojuje s přírodou, a moudrosti předků.

„Jedním z největších traumat dnešní doby je odpojení se od sebe sama a neznalost vlastních kořenů.“