Pozemek ochráněný před těžbou: první kroky

 

Přinášíme aktuální zprávy z procesu odkupu ohroženého pozemku, který se nám díky vaší neuvěřitelně štědré podpoře podařilo úspěšně získat. Ještě jednou vám touto cestou chceme ze srdce poděkovat.

Jak jsme již zmínili v předchozím příspěvku, nákup pozemku v Ekvádoru je provázen složitým administrativním labyrintem převodu vlastnictví, kde se prolínají byrokratická pravidla a formality. Tento komplikovaný a finančně nákladný proces můžeme jednoduše označit jako legalizaci pozemku.

A nyní bychom vás rádi informovali o tom, jak konkrétně takový proces legalizace pozemku v Ekvádoru probíhá. Někteří z nás mohou mít dojem, že naši úředníci si sem tam dávají pořádně načas, ale až se přesunete do Ekvádoru, začnete si jejich umění času skutečně cenit. Proces odkupu pozemku v Ekvádoru trvá několik měsíců, zejména díky tomu, že místní úředníci rádi následují heslo: ‚To, co můžeš udělat dnes, odkládej na zítřek, nebo ještě lépe, odlož to ještě na dva měsíce.‘

Tak, co všechno potřebujeme pro tuto dobrodružnou cestu legalizací pozemku? Nechte se námi provést administrativní džunglí Ekvádoru.

Prvně potřebujeme techniky, kteří provedou vyměření pozemku a vygenerují územní plán. Na tenhle účel je potřeba se prosekat hustou džunglí, aby bylo možné vytyčit pozemek a vidět, kde pozemek končí a kde začíná. Dále budeme potřebovat certifikáty ohledně povodní a rizik spojených s řekou, stejně jako nově zavedený certifikát hrozby a rizik, který nám prozradí, co potenciálně může hrozit našemu pozemku. Všechny tyto dokumenty sladíme s certifikátem o zástavním právu k nemovitosti a katastrálními doklady. Aby toho nebylo málo, budeme zahlceni nespočtem notářských potvrzení a podpisováním každého možného detailu společně s právním zástupcem.

Jakmile budeme mít splněny všechny tyto obligace, vyrazíme za prodávajícími, abychom podepsali smlouvu. A to je teprve začátek. Následuje návštěva úřadu spravujícího registr majetku, kam odevzdáme všechny tyto doklady k zaregistrování nového vlastnictví pozemku, doufajíc, že nám všechny dokumenty, certifikace a jiné podklady schválí. Můžeme to také nazvat ‚Závod s byrokracií.‘

Ale po tomhle maratónu budeme konečně moct požádat o certifikát vlastnictví pozemku, který nám dá právo oficiálně prohlásit, že náš pozemek je legální. Po této cestě budeme mít za sebou neuvěřitelné dobrodružství a příběh na večerní oslavu!

Všechny záležitosti spojené s procesem legalizace momentálně vyřizuje Agustinova sestra. Jak můžete vidět, jedná se o náročný proces ze všech stran. Vyžaduje každodenní komunikaci s advokáty a pravidelné kontroly na úřadech, aby se věci hýbaly vpřed. Úředníci mohou snadno zapomenout na některou část dokumentace, což může způsobit zpoždění procesu o několik měsíců. Osoba, která se touto záležitostí zabývá, musí být skutečně obdařena silnou vůlí a velkou trpělivostí, kterou by mohl závidět i zenový mnich.

Aktuálně jsme úspěšně zahájili tento dobrodružný proces vyměřováním pozemku odbornými topografy. Výsledkem je vypracování dokumentace pro zařazení pozemku do katastru. Tato dokumentace však musí být předem schválena inženýry, kteří pozemek měřili, Ministerstvem zemědělství a také původními majiteli.

Držte nám palce!

Leave a Comment