Těžba ohrožuje prales u Anakondích vodopádů

Po dalším kole jednání s rodinami, které vlastní ohrožené pozemky na východním břehu řeky od Ruku Samay směrem k vodopádům Anakonda, zjistil Agustin následující. V současné době existují 4 rodiny, které spěchají s prodejem svých pozemků (červeně vyznačeno na mapě) Hlavní poptávka přichází od společností těžících zlato, které se již několik let snaží vstoupit na toto území v okolí Ruku Samay Ecolodge (zeleně) a komunity Rio Blanco (modře). Težební společnosti jsou velmi movité, a nabízí přemrštěné ceny, což neustále zvyšuje a tím určuje kupní cenu této půdy.

1. Rodina Capus - na prodej 23 hektarů, cena: 3 500,00 USD / ha.

2. Rodina Aguinda Sr. - na prodej 5 hektarů, cena: 12,600 USD / ha.

3. Rodina Tapuy (naproti vodopádu) - na prodej 5 hektarů, cena: 12,600 USD / ha

4.     Rodina Aguinda Jr. - for sale 40.54 hektarů, price: 2,500 USD / ha

 

Jak vidíte na mapě, je k dispozici ještě několik pozemků, kde zatím na prodej tak naléhavě netlačí. Byron Grefa nabízí 5 ha vedle pozemku rodiny Agustina (zelený čtverec). To je soukromý pozemek, stejně jako všechny pozemky na této straně řeky (severovýchodní břeh).

Pozemky na druhém břehu řeky (jihozápadním) jsou prozatím bezpečné díky smlouvě komunity Rio Blanco a Zivot postaru (více zde) že nedovolí těžařům vstoupit. Oranžové značky na mapě, které ukazují 6 rodin prodávajících po 3 ha, jsou komunitní pozemky, které lze prodávat pouze v rámci komunity, jejím členům (např. Agustinovi).

S rostoucím tlakem těžebních společností a zhoršující se situací kvůli těžkým časům v důsledku omezení zde v Ekvádoru se situace může každým dnem změnit. Tuto informaci jsme obdrželi jako platnou k únoru 2022, ale naše zkušenost s domorodými vlastníky je taková, že mohou změnit čas ohledně toho, komu, kolik půdy a za kolik prodat. Je tedy nutné situaci neustále znovu ověřovat.

Hledáme zájemce o koupi této půdy se záměrem chránit deštný prales a řeku před nenávratným znečištěním způsobeným těžbou. Vybíráme peníze na koupi této půdy, která pak bude chráněnou rezervací a bude sloužit škole předků Sachawa, našemu současnému projektu v Ekvádoru. 

Chcete-li přispět, přejděte na stránku "Jak pomoci"  nebo nás kontaktujte na adrese info@zivotpostaru.cz. Budeme rádi za jakékoliv nápady a podněty.