PRVNÍ DEN PRALESNÍ ŠKOLY

PRVNÍ DEN PRALESNÍ ŠKOLY– 20. BŘEZNA 2021
V RUKU SAMAY, V EKVÁDORU
Náš první školní den začal velice překvapivě tím, ze přišlo daleko více děti, než se původně přihlásilo – bylo nás celkem 32!

No, jak to tak bývá, dobré zprávy se šíří rychle a v džungli dokonce i bez internetu. Některé děti přišly už v 7:30 natěšení na výuku.

Z toho nám samozřejmě jásalo srdce radostí. A tak jsme začali pohybem a rozcvičkou, hrami a ukázkou, co všechno se dá vykouzlit s hula hopem. Ten měl velký úspěch jak u holek, tak kluků všeho věku. Hopsali jsme, bavili se a čekali na ostatní. Postupně se všichni přidávali k hrám a když už byli všichni pospolu, přemístili jsme se k ohništi. Dívky nejdříve zametly a připravily ohniště a zatímco kluci nosili dřevo a veškeré věci na oheň. Rozdělali ho. No co si budem, indiánské děti jsme rozdělávat oheň moc učit nemuseli, zvládly to na jedničku.

Starší děvčata se zajímala o kotlík a co v něm budeme vařit… Wayusu!
Kluci přinesli těžkou vodu a holky nasypaly Wayusu a daly ji na oheň. Sesedli jsme se kolem ohně a začala další hra – na seznamování. Všichni jsme se měli představit a taky, což bylo i na mně trošku složité a musela jsem dávat pozor, opakovat jména děti a učitelů, co byli před námi. A fuuu, zapamatovat si tolik jmen byla makačka, ale moc jsme se u toho nasmáli. Zatímco se vařila Wayusa, babička vyprávěla příběh o Wayuse v jejích domorodém jazyku Kichwa a Agustin překládal do španělštiny. Potom jsme obešli medicínskou zahrádku a učili se o rostlinkách a také je rovnou použili, jelikož jeden chlapec měl dlouhodobě vyrážku na noze.

Mezitím všem vyhládlo a tak byla sváča a koupačka v nádherné řece, co teče v Ruku Samay. Odpočatí a plni síly jsme se vrhli na Španělsko- Anglickou-Kičuánštinu. To byla sranda a dokonce došlo i na česká slovíčka. Nejmenší se učili podepsat vlastním jménem. A starší pro

cvičovali věty. Anglicky tedy, ne v češtině.

První seznamovací den Pralesní školy jsme zakončili poděkováním a oznámením, že napříště se chystá Kemp sázení medicínské – botanické zahrady. To vyvolalo ohromné nadšení dětí, což byla skvělá vzpruha i pro nás organizátory.

Autorka: Karolína Pištěková
Edit: Mariana V.

Více informací o Pralesní školce naleznete ZDE…